Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας: Προσβλητική η οικονομική στήριξη με voucher


Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας για την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δοθεί στήριξη ως «έκτακτη οικονομική βοήθεια» για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επαγγελματίας επιστημονικών κλάδων υπό μορφή επιδόματος κατάρτισης (voucher).
Το μέτρο που ανακοινώθηκε είναι ύψους 180 εκ. ευρώ, αφορά περίπου 166.000 επαγγελματίες και αφορά δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς/αρχιτέκτονες, οικονομολόγους/λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές που θα «υποστηριχθούν» μέσω ανοιχτού προγράμματος, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι στους γιατρούς περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, οι ψυχίατροι και το λοιπό ιατρικό προσωπικό.


Η Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας θεωρεί «άκαιρη, άτομη και προσβλητική για τους επιστήμονες της χώρας την "στήριξη δια ενός ανοιχτού προγράμματος ύψους 180 εκ. με επιταγή κατάρτισης voucher" που ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου, υπογεγραμμένο από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία». «Στην παρούσα φάση, που οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία αγωνίζονται με ελάχιστα εφόδια εναντίον της πανδημίας και οι ιδιώτες έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα», προσθέτει η Ένωση, «αυτή η πρωτοβουλία είναι εμφανές ότι δεν απαντά σε καμία άμεση και πραγματική ανάγκη».
Επίσης, εκφράζει «την έκπληξή μας για τη διατύπωση του δελτίου τύπου, που αναφέρει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε «γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού» και αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν δελτίο τύπου που υπογράφεται από 4 διαφορετικούς υπουργούς να φαίνεται να αγνοεί ότι η ψυχιατρική είναι μία από τις σημαντικότερες ιατρικές ειδικότητες, τους καλούμε να προχωρήσουν τουλάχιστον στην απαραίτητη διόρθωση».

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομάδας

Νίκολα Τέσλα: O Προμηθέας του Ηλεκτρισμού

Από τον Γιώργο Στάμκο «Ο Νίκολα Τέσλα παραμένει ο μύθος, το κεντρικό σημείο, το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα».  Gerry Vassilatos, Lost Science Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 10 ης  Ιουλίου του 1856 , κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας γεμάτη λαμπερές αστραπές… Ήταν μια ηλεκτρισμένη νύχτα κι εκείνος είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια από τις πλέον «ηλεκτρισμένες» περιοχές της Ευρώπης: σε μια μεθόριο που χώριζε δύο αυτοκρατορίες, την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία , αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας. Την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Τέσλα γεννήθηκαν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Μπέρναρντ Σο