Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί ο Ζακ δεν έχει πεθάνει

Διάβασα το κείμενο που ακολουθεί τη μέρα που έμαθα για τον θάνατο του Ζακ Φρέσκο, ένιωσα πως με εκφράζει και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, ειδικά με όσους από εσάς έχετε αυτές τις μέρες παρόμοια συναισθήματα.
Επιπλέον, νομίζω ότι εξηγεί πολύ ωραία τι εννοούμε επί της ουσίας (όσοι από εμάς δεν πιστεύουμε στη μετά θάνατον ζωή) όταν λέμε πως ο χι ή ο ψι άνθρωπος «ζει ακόμα».
Ευχαριστώ πολύ τον Σίμο για την άμεση μετάφραση του κειμένου από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα.
Από τότε που έμαθα για τον Ζακ και το Venus Project, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως αυτή η μέρα θα έρθει. Θα μάθαινα πως ο Ζακ πέθανε. Αυτή η μέρα ήρθε και με πάγωσε, παρότι ήταν μία είδηση η οποία δε μου προκάλεσε εντύπωση, αν αναλογιστούμε την ηλικία του Ζακ.
Λίγη προϊστορία:
Έμαθα για τον Ζακ και το Venus Project γύρω στο 2006 (νομίζω ήταν το ντοκιμαντέρ «Future by Design«) και η πρώτη μου αντίδραση (τη θυμάμαι πολύ καθαρά) ήταν: «Ουάου, αυτός ο μπάρμπας είναι ακριβώς σαν εμένα». Ο τρόπος που μιλούσε, αυτά για τα οποία μιλούσε, όλα ήταν τόσο «σαν εμένα». Έτσι ένιωσα. Αλλά, μετά, ξέχασα και αυτόν και το Venus Project. Τον ανακάλυψα πάλι στο Zeitgeist Addendum, μερικά χρόνια αργότερα, οπότε και πέρασα σε μια φάση εντατικής παρακολούθησης/ακρόασης/ανάγνωσης, σχετικά μ’ αυτόν και το Venus Project. Χωρίς υπερβολή, εκείνη την εποχή, ένιωσα πως ήταν ο μοναδικός άνθρωπος τον οποίο θα μπορούσα να έχω σε υπόληψη. Ποτέ δεν είχα, στην πραγματικότητα, «πρότυπα» ή ανθρώπους σε εκτίμηση, αλλά πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον οι ιδέες. Λοιπόν, με τον Ζακ ήταν κάπως διαφορετικά, γιατί φαινόταν πως έχει τόσο κοφτερό μυαλό και δεν έδινε δεκάρα για το κατεστημένο ή για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Είχα συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι κατέκριναν τον κόσμο που ζούμε, αλλά ποτέ δεν προχωρούσαν τη σκέψη τους αρκετά και αυτό με έκανε να νιώθω μεγάλη απογοήτευση. Ο Ζακ όμως το έκανε. «Ξέσκιζε» το νομισματικό σύστημα και τις ανθρώπινες αξίες. Τον αγάπησα. Κατά κάποιον τρόπο, επιβεβαίωνε την κοσμοθεωρία μου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομάδας

Πώς να φτιάξουμε ένα περιστρεφόμενο κομποστοποιητή,εύκολα και οικονομικά

Πώς να φτιάξουμε ένα περιστρεφόμενο κομποστοποιητή. Ένα από τα κλειδιά για την κομποστοποίηση είναι ο καλός αερισμός. Τα βακτήρια χρειάζονται οξυγόνο για να πραγματοποιήσουν την διαδικασία που δημιουργεί το πλούσιο λίπασμα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα βαρέλια κομπόστ μπορεί να είναι ακριβά, μπορεί να σας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε τη δική μας κατασκευή, με πολύ λιγότερα χρήματα και λίγο από το χρόνο σας. 1. Παίρνουμε 1 βαρέλι και ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο από το πάνω μέρος και μία στο κάτω    μέρος,ανάλογα με το πόσο χοντρός είναι ο σωλήνας μας. 2.Παιρνάμε τον σωλήνα από τις 2 τρύπες που ανοίξαμε. 3.Δημιουργούμε ένα πορτάκι στη μέση του βαρελιού(όχι πολύ μικρό ώστε να χωράνε τα πράγματα που θα βάζουμε). Διαβάστε τα υπόλοιπα βήματα στην σελίδα:  http://tokthma.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html

Νίκολα Τέσλα: O Προμηθέας του Ηλεκτρισμού

Από τον Γιώργο Στάμκο «Ο Νίκολα Τέσλα παραμένει ο μύθος, το κεντρικό σημείο, το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα».  Gerry Vassilatos, Lost Science Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 10 ης  Ιουλίου του 1856 , κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας γεμάτη λαμπερές αστραπές… Ήταν μια ηλεκτρισμένη νύχτα κι εκείνος είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια από τις πλέον «ηλεκτρισμένες» περιοχές της Ευρώπης: σε μια μεθόριο που χώριζε δύο αυτοκρατορίες, την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία , αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας. Την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Τέσλα γεννήθηκαν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Μπέρναρντ Σο